Skip to content

En guide til trygghet

regelverk-for-brann

 

Brannvern er avgjørende både hjemme og på arbeidsplassen for å sikre liv, eiendom og trygge omgivelser. Brann kan oppstå på uventede steder og spre seg raskt, så gode brannverntiltak kan redusere risikoen og sikre at alle vet hvordan de skal handle i en krisesituasjon. Her får du en grundig gjennomgang av brannvern både i hjemmet og på arbeidsplassen.

Brannvern hjemme

1. Forebygging

Det er mange kilder til brann i et hjem, men ved å være bevisst og ta enkle forholdsregler kan mange branner forhindres:

  • Elektriske apparater: Sørg for at elektriske apparater er i god stand og at ledninger ikke er slitte eller skadet. Unngå overbelastning av stikkontakter og bruk jordfeilbrytere der det er hensiktsmessig.
  • Matlaging: Kjøkkenet er en av de vanligste stedene branner oppstår. La aldri matlaging stå uten tilsyn, spesielt når du bruker fett eller olje som kan antenne lett.
  • Stearinlys og peis: Bruk stearinlys med forsiktighet, og ha alltid noe under som fanger opp eventuell dryppende voks. I tillegg må peis være skikkelig sikret med gnistfangere.
  • Røyking: Røyking innendørs er en av de vanligste årsakene til boligbranner. Røyk helst ute og sørg for at sigaretten er helt slukket før den kastes.

 

 

eiendoms-brann-statistikk

 

 

 

cavius 1

 

 

2. Brannvarslere

En fungerende røykvarsler er det viktigste brannverntiltaket i hjemmet. Det er påbudt å ha minst én røykvarsler i hver etasje, men det er anbefalt å ha én i hvert rom der folk sover/oppholder seg. Test røykvarslerne regelmessig og skift batteri én gang i året. Mange anbefaler å gjøre dette 1.Desember som en enkel huskeregel.

3. Slokkeutstyr

Alle boliger bør ha egnet brannslokkingsutstyr lett tilgjengelig, som brannslukkingsapparat og brannteppe. Det er viktig å vite hvordan man bruker dette utstyret riktig:

  • Brannslukningsapparat: Alle hjem skal ha et pulverapparat på minst 6 kg, eller skum på minst 6l med effektklasse minimum 21A, da dette kan brukes på de fleste typer branner. Sørg for at apparatet er synlig, lett tilgjengelig og at alle i husstanden vet hvordan det fungerer.
  • Brannteppe: Brukes spesielt til å slukke små branner, som matolje i gryter eller stekepanner, eller for å slukke klær som har tatt fyr.

 

 

brannlsukker 4

brannstige 2

4. Evakueringsplan

Alle husstander bør ha en enkel og tydelig evakueringsplan. Diskuter denne med familien og sørg for at alle vet hvilke rømningsveier de kan bruke. Prøv rømningsveiene for å lære hvordan stige eller line fungerer. Ha også en avtalt møteplass utenfor boligen.

Brannvern på arbeidsplassen

1. Regelverk og ansvar

Brannvern på arbeidsplassen er underlagt strenge forskrifter, og det er arbeidsgiverens ansvar å sikre at disse blir fulgt. Dette innebærer:

  • Gjennomføring av regelmessige brannøvelser.
  • Sikring av rømningsveier og nødutganger.
  • Sørge for at brannslukkingsutstyr er tilgjengelig og godt vedlikeholdt.
  • Brannvernleder bør utnevnes for å ha overordnet ansvar for brannsikkerheten.

 

årlig-kontroll-av-brannslukkingsutsyr

 

aktsomhet-runt-brann

2. Forebyggende tiltak

Arbeidsgivere og ansatte bør samarbeide om å minimere risikoen for brann på arbeidsplassen:

  • Elektrisk utstyr: Alt elektrisk utstyr må være i samsvar med gjeldende sikkerhetsstandarder, og ansatte bør være bevisste på å slå av apparater når de ikke er i bruk.
  • Orden og renhold: Hold arbeidsplassen ryddig og sørg for at brennbare materialer oppbevares forsvarlig.
  • Røykeforbud: Innfør og håndhev røykeforbud på steder hvor det er fare for brann. Sørg for at røykere har tilgang til trygge områder der de kan kaste sigaretter på riktig måte.

3. Rømningsveier og nødutganger

Det er kritisk at rømningsveiene alltid holdes åpne og godt merket. Nødutganger skal aldri blokkeres, og skiltene som viser veien til dem må være synlige og tydelige. Det bør også være nødlys som fungerer selv om hovedstrømmen går.

 

 

Er-bedriftens-brannsikkerhet-prosedyrer-pa-plass

 

slokkeøvelse varmearbeider brannmateriell

4. Brannøvelser og opplæring

For at ansatte skal vite hva de skal gjøre i en nødsituasjon, er det viktig å holde jevnlige brannøvelser. Alle bør være kjent med brannalarmen, rømningsveier og hvordan de bruker brannslukkingsutstyr.

5. Brannalarmanlegg og slokkeutstyr

Arbeidsplasser skal ha installert godkjente brannalarmanlegg som varsler alle i bygget i tilfelle brann. Brannslukkingsutstyr må være plassert strategisk i bygningen, slik at det kan brukes raskt i en nødsituasjon.

Konklusjon

Brannvern handler om å være forberedt, både i hjemmet og på arbeidsplassen. Ved å ha gode rutiner for forebygging, sikre at brannvarslere og slukkeutstyr fungerer, og sørge for at alle vet hvordan de skal evakuere ved en brann, kan mange liv reddes. Brann er en alvorlig trussel, men med riktige tiltak kan risikoen for brann og skade minimeres betydelig.